HURTIG LEVERING –– FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRE –– 100 DAGES RETURRET –– ALTID GRATIS AFHENTNING / BYT I BUTIK

Sådan fjerner du genstridige pletter

Kenn Hansen 13. Jul 2018
Du har lige taget yndlingstrøjen på, klar til fest, men skal lige have en bid mad eller et glas vin før du smutter, og bum, så er uheldet ude – en plet på tøjet. Hvad gør du? Vi giver dig en overskuelig guide til at fjerne nogle af de mest genstridige pletter som f.eks. sved, olie og madvarer samt rødvinspletter. En dybdegående guide til at fjerne rødvinspletter finder du her.

Forbehandling

Det vigtigste, når det kommer til at fjerne pletter, er forbehandling. Behandl pletten så hurtigt som muligt, for at undgå at den sætter sig. En "frisk" plet er en del nemmere at fjerne end en gammel indtørret plet. Dernæst er det godt at vide hvilket salgs tekstil pletten har ramt: uld, bomuld, silke eller syntetisk? Og til sidst, hvilken slags plet vi har med at gøre: fedt/oliebaseret, proteinholdigt eller andet? Disse tre faktorer spiller ind, når man skal fjerne pletter effektivt.

Tekstil

Pletfjernerens effektivitet kommer meget an på, hvilket materiale tekstilet er lavet af. Bomuldsstoffer kan holde til meget, men tjek altid vaskemærket i tøjet. Syntetiske materialer som polyester tåler ikke al for hårde metoder. Ved syntetiske stoffer kan det ofte være en god ide at bruge enzymholdigt sæbe. Når det kommer til silke, er det bedst at få tøjet sendt til rens, da silke er et uroligt sart materiale.

Plettyper

Det gælder for alle pletter at overskydende substans straks skal fjernes (få undtagelser – mere nedenfor), enten ved at skrabe pletten, eller suge den op med køkkenrulle eller en ren klud.
Om en plet er fedt- eller proteinbaseret er utrolig vigtigt i forhold til temperaturen på vandet i forbehandlingen. Brug lunkent til varmt vand ved fedtbaseret, og koldt vand til alt andet (blod, sved, frugtpletter, græs) da pletten ellers "koges" ind i stoffet.

Efter forbehandlingen vaskes tøjet efter dets vaskeinstruktioner. Hvis pletten ikke er væk efter første vask, så gentag forbehandlings- og vaskeprocessen. Det kan godt tage flere omgange at komme pletter til livs. Lad ikke tøjet tørre mellem vaske og behandlingsprocesser, da pletten i så fald kan sætte sig.Olie og fedtbaserede pletter

Hvis pletten er blevet kold kan man med fordel varme den lidt op ved hjælpe af et strygejern:
1. Placér pletten mellem to stykker køkkenrulle, og læg et viskestykke rundt om hele molevitten.
2. Stryg ovenpå viskestykket indtil stoffet er lunt, hvorefter køkkenrullen suger pletten op.

Pletter på hvidt tøj

Husholdningseddike, eddikesyre og brintoverilte 3% kan alle bruges til at blege hvidt tøj og dermed også pletter på hvidt tøj (ikke kulørt). Bland vand og eddikesyre eller brintoverilte i forholdet 1:3 (1 del eddike til 3 dele vand). Ved eddike: læg tøjet i blød natten over. Ved brintoverilte: vent indtil pletten er forsvundet. Skyl med koldt vand og vask som normalt. Tør dit tøj i direkte sollys, så solens stråler kan work its magic!

Så næste gang din yndlingsbluse har været i karambolage med diverse substanser, har du nu en lille guide til, hvordan du kommer de genstridige pletter til livs.

VIGTIGT! Læs altid vaskeinstruktionerne i tøjet først, for at se hvilken behandling der er bedst.