HURTIG LEVERING – FRI FRAGT V/KØB OVER KR. 400 – 1.825 DAGES RETURRET – ALTID GRATIS AFHENTNING / BYT I BUTIK

Match dit festtøj til festen

Kenn Hansen 27. Oct 2016
Inviteret til fest? For nogle er det en god anledning til at forny garderoben med et nyt lækkert outfit. For andre er det en stresset søgen gennem klædeskabet – for hvad skal man tage på? Uanset om du skal ud og investere i nyt festtøj, eller om du finder noget i gemmerne, så er det en god idé at være i god tid. På den måde har du tid til at finde det helt rette sæt tøj til netop den fest, du er inviteret til. Det er aldrig sjovt at møde op til en fest og opdage, at man enten er overdresset eller underdresset. Hvis du forbereder dig i god tid inden festen, så har du et godt udgangspunkt for at få valgt det helt rigtige festtøj.

Der er flere ting, der kan spille ind i forhold til, hvad det perfekte festtøj dækker over, og det er forskelligt fra fest til fest og person til person. Det kommer både an på, i hvilken anledning festen holdes, samt hvem der holder festen. Der er forskel på, om du skal til fest hos familiens ældste medlemmer, eller om det er vennerne, der inviterer. Der er dog nogle indikatorer, der kan hjælpe dig til at finde det perfekte festtøj. Her får du vores tre vigtigste indikatorer, der kan hjælpe dig, når du skal til fest.

Invitation

Uanset hvilken fest du skal til, så er det altid en god idé at tjekke invitationen for hints til passende festtøj. Hvilken stil er invitationen i – lægger den op til en formel fest, eller en mere løssluppen og uformel stemning? Invitationen fortæller også, hvor festen skal holdes, og selve stedet kan give en god indikation af, hvad der vil være passende festtøj. Der er stor forskel på, om festen holdes på et slot/kro, eller om den holdes hjemme i baghaven. Ofte er dette også et udtryk for, hvor formel man som vært ønsker, at festen skal være.

Anledning

Det er ikke uvæsentligt, hvad der skal fejres, når du vælger festtøj. Anledningen for festen siger ofte meget om, hvad der forventes af gæsternes påklædning.

Festtøj til bryllup

Skal du til bryllup, så er det på tide at gå "all-in" på dit festtøj. Har du ikke et jakkesæt, så er et bryllup en god anledning til at anskaffe dig et, eller skifte det gamle slidte ud med et nyt. Er der lagt op til galla, så kan smoking eller kjole & hvidt også være et godt bud på festtøj, men kun hvis gommen bærer en af disse. Husk desuden at smoking og kjole & hvidt ikke må bæres før kl. 17 og heller ikke i kirken, så her kan du have et jakkesæt på, som du senere kan skifte.

Butterfly er også god stil til et bryllup, ligesom en klud i brystlommen også kan sætte prikken over i'et på et flot jakkesæt. Slips/butterfly og lommetørklæde bør naturligvis matche, og har du en ledsager/date med, så er det super god stil, hvis farverne matcher hendes festtøj. Marcus har både butterfly's og slips i forskellige designs.

Den runde fødselsdag

Skal du til din søsters 15 års fødselsdag, eller har en af dine venner inviteret over til en øl i anledningen af sin 26 års fødselsdag, så er der frit spil, hvad angår festtøj – her kan pænt hverdagstøj være fint. Er der derimod tale om en rund fødselsdag, så kan det være lidt sværere at gennemskue dresscoden. Passende festtøj til en rund fødselsdag kan være alt fra jakkesæt til jeans og skjorte. Den bedste indikator du kan bruge i dette tilfælde, vil være, hvem der inviterer til fest, og i særdeleshed alderen på vedkommende. Er der tale om en vens 20- eller 30-års fødselsdag, så vil du nok kunne slippe afsted med noget mere casual festtøj end til bedstemors 80 års fødselsdag.

Konfirmationen/barnedåben

Fælles for disse to anledninger er, at de involverer kirkegang, og at det for forældre og konfirmand er en betydningsfuld mærkedag. Før i tiden var det mest almindeligt, at drengene der blev konfirmeret, var iført jakkesæt, men denne tradition er efterhånden ikke så fast længere, og der er flere, der vælger et mere casual look. Mange holder dog stadig fast i det traditionelle jakkesæt, og er det tilfældet, så er det også god stil for de inviteret at møde op i jakkesæt. Mere casual festtøj kan dog også gå an, især for de yngre festdeltagere. Et par pæne jeans, skjorte og blazer er et godt bud, hvis man ikke er til det komplette suit. Med et par Marcus jeans og en skjorte fra Gnious går man sjældent galt i byen, og der er noget for enhver smag. Det samme gør sig gældende for en barnedåb. Her er det forældrenes sædvanlige valg af festtøj, der kan bruges som indikator for, hvad der vil være passende festtøj til denne anledning.

Dresscode

Er du indbudt til fest, hvor værtsparret har udbedt sig en bestemt dresscode, så forventes det at dit festtøj, så vidt det er muligt, følger denne – det er god stil. Dresscoden overtrumfer alle andre regler. Er du fx inviteret til et bryllup, hvor dresscoden er casual, så er det ikke god stil at møde op i smoking. Dresscode kan fx være:

  • Galla – Det stiveste puds, kjole & hvidt eller jakkesæt
  • Black Tie – Den klassiske smoking og sort butterfly
  • White Tie – Smoking med hvid butterfly
  • Casual – Pænt festtøj du føler dig tilpas i, evt. jeans med skjorte og blazer

Dresscoden kan også afspejle festens tema, fx 80´er-fest, fastelavn, Halloween eller lignende. Det er mest velanset at følge værtens ønsker, så du undgår at træde ved siden af. Og så giver det den bedste fest, når alle gæster gør sig umage for at deres festtøj følger temaet. Har du ikke mulighed for at imødekomme dresscoden, er der ikke råd til at investere i en smoking, eller er du bare ikke vild med at klæde dig ud til temafester? Så prøv at komme så tæt på som muligt. Udskift slipset i dit jakkesæt med en butterfly, eller tag en lille rekvisit eller accessoires med, der passer til temaet.
Gode råd til festtøj

Er du stadig lidt på bar bund i dit valg af festtøj, eller har du bare ikke et sæt, der passer til den fest, du skal til? Så er det altid en god idé at tage ned i din lokale Marcus butik. Hos Marcus kan vi hjælpe dig med at finde det helt rigtige festtøj, der også matcher din personlige stil. Vi har alt til dit nye suit eller casual festtøj fra flere fede brands.