HURTIG LEVERING –– FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRE –– 100 DAGES RETURRET –– ALTID GRATIS AFHENTNING / BYT I BUTIK

Vaskeguide til jeans

Kenn Hansen 15. Dec 2016
Er du typen, der slider dine jeans hurtigere, end du kan nå at sige "januarudsalg hos Marcus"? Dårligt har du nået at vise din nye investering frem for vennerne, før mors evindelige vasken og pletfjerning har ødelagt dit nye look!

Selv jeans af den bedste kvalitet på markedet skal behandles korrekt, hvis du vil opretholde kvaliteten og det lækre look. Det er især vigtigt, at du tænker dig om en ekstra gang, inden du smider dine yndlingsjeans i vaskemaskinen.

Bevar farven på jeans

Har du købt et par jeans i en mørk farve, eller med en ekstra lækker nuance, så vil man selvfølgelig gerne have dem til at beholde denne farve, så længe det er muligt. Maskinvask af jeans er en af de ting, der kan være rigtig hårde ved farven på især mørke jeans. Og det er da super ærgerligt, at farven falmer, når det nu netop var pga. denne, du valgte dem!

Det meste tøj indeholder overskydende farve, og af samme grund bør man altid vaske sine jeans, inden man bruger dem første gang. Husk at vaske dem separat første gang, eller som minimum med jeans af samme farve – vi kender alle historien om den røde sok i en hvid vask!

Korrekt vaskemiddel til jeans

Vil du undgå, at dine jeans ændrer farve som følge af vask, så bør du altid bruge vaskemiddel til kulørt vask. Andre former for vaskemiddel kan indeholde blegemiddel og optisk hvid, der er effektivt til at fjerne pletter fra dit lyse tøj. Desværre kan det også risikere at lysne et par mørke jeans. Af samme grund bør du undgå skyllemiddel, da dette også kan være skadeligt for farven. Det er desuden en god idé at vælge flydende vaskemiddel frem for vaskepulver, da du kan opleve, at pulveret sætter sig i stoffibrene og dermed slider mere på stoffet.

Undgå sollys

Også solen kan have betydning, da direkte sollys kan lysne farven på jeans, og få dem til at falme. Derfor bør du se dig for, inden du hænger dem ud på tørresnoren. Sørg for at hænge dem i skyggen og gerne et sted, hvor de kan hænge hele dagen uden at blive udsat for direkte sollys. Så skal du ikke gå og holde øje med, hvornår de skal flyttes fra solen. Dette er især vigtigt, med sorte jeans, da det tydeligt ses, hvis disse er blevet bleget af solen.

Skånsom vask af jeans

Der er mange meninger om, hvordan man bedst passer på sine jeans, når det gælder vask. Nogle afholder sig helt fra at vaske dem, mens andre blot sørger for at vaske dem så skånsomt som muligt.

Undgå vask af jeans

Nogle sværger til helt at undlade at vaske jeans. Et par gode jeans kan være en investering, hvis man passer på dem, så de holder form og farve så længe som muligt. Undgår du at vaske dem, kan de næsten holde evigt.
Men det er da ulækkert, tænker du sikkert?

Hvis du putter dine jeans i fryseren i 8-10 timer, fjerner dette faktisk bakterier lige så effektivt som en tur i vaskemaskinen. En anden måde at rense dine jeans er at hænge dem op på badeværelset, mens du er i bad. Dampen i rummet fjerner nemlig lugt fra tøjet. Korrekt forberedelse inden vask af jeans.

Et andet godt råd, du med fordel kan følge med henblik på at bevare farven på jeans så længe som muligt, er altid at vende vrangen ud, inden du vasker dem. Det mindsker slid på ydersiden af stoffet og dermed farven. Du bør også altid sørge for at lukke lynlåse og knapper. Disse kan sidde fast i stoffet på dine jeans eller andet tøj i maskinen og føre til unødigt slid, og i værste fald kan huller opstå under vask. Det hjælper desuden til at bevare formen, da dine jeans vaskes i samme form, som de bruges.

Skånsom vask af jeans

Vælger du alligevel at smide dine jeans i vaskemaskinen for at få dem helt rene, så er der stadig ting, du kan gøre for at mindske slid på stoffet mest muligt.

Undgå at vaske for tit – brug dine jeans mindst 4-5 gange imellem hver vask. Er du så uheldig at få en plet på dine jeans, så skal du være hurtig til at behandle pletten med en svamp og koldt vand. Du kan være heldig at spare en vask og behandling med skrappere pletfjerningsmidler, der også er hårde ved stoffet.

Når du vasker jeans så undgå at fylde maskinen for meget. Jo flere jeans, der er i samme vask, jo mere bliver de enkelte par gnedet mod hinanden. Det samme gælder, jo flere omdrejninger vaskeprogrammet har, vælg derfor et vaskeprogram med få omdrejninger – jo færre desto bedre.

Marcus Jeans

Brug guiden, hver gang du vasker/renser dine jeans. Har du fået lyst til at prøve alle de gode råd på et par helt nye jeans, så husk at Marcus har et stort udvalg af jeans, bl.a. fra vores egne brands Marcus og Gnious.