HURTIG LEVERING - FRI FRAGT VED KØB OVER 499 - 100 DAGES RETURRET

Stryg skjorter enkelt og korrekt

Kenn Hansen 12. Jan 2017
"Jubiiiii, nu skal der stryges skjorter" Said no One ever!

Du kender det - det er morgen, og tøjet ikke lige blev lagt frem aftenen før, eller festen er lige op over, og du har lavet overspringshandlinger hele dagen for at undgå det uundgåelige - at stryge skjorter! Det er helt sikkert en tjans, de fleste af os gerne vil undgå, men sådan behøver det slet ikke være! Det er faktisk relativt nemt, og du behøver ikke at gå til af kedsomhed, inden du er færdig!

Vi har herunder givet vores bud på retningslinjer og gode råd, når det kommer til at stryge skjorter, så du ender med et krøllefrit resultat og holder den gode stil!

Forbered skjorten inden du stryger

Først skal du knappe alle knapperne op og vende den med vrangsiden ud af. Tjek hvilket materiale skjorten er lavet af på vaskeanvisningen, så du ved, hvilken temperatur du må anvende til at stryge skjorten. Det er altid en fordel at bruge et strygejern med damp. Det giver et bedre resultat, men det letteste og bedste udgangspunkt for den perfekte strygning er, hvis skjorten er lidt fugtig inden start, da det kan være svært, at få alle folder væk, hvis den er helt tør.

Stryg skjorter ved korrekt temperatur. Betydning af strygelogoer:

Betydning af strygelogo
Tåler at blive strøget ved max. temperatur, som er 200º. Her gælder det tekstiler som bomuld og hør.

Bomuld er et af de mest anvendte tekstiler, der er behageligt og rart at have på. Hvis andet ikke er angivet i vaskeanvisningen, kan bomuldstekstiler tørres i tørretumbleren, men det vil med stor sandsynlighed krybe en størrelse eller to. Hør bør stryges med største forsigtighed efter vask, da det har tendens til at krølle meget. Linned, der er fremstillet af hørfibre er et meget åndbart materiale. Hvis du vælger at stryge dit linned, bør du gøre det, mens det stadig er en smule fugtigt og gerne med damp.

Betydning af strygelogo
Stryges højest ved 150º, som er middel temperatur og gældende ved viskose, polyester og blandings-tekstiler.

Viskose har, når det bliver vådt, tendens til at krympe, men det får hurtigt sin oprindelige form tilbage, hvis du dampstryger det. Efter dampstrygning tørrer viskose bedst ved at hænge på en bøjle. Polyester findes ofte sammen med uld eller bomuld. Blandings-tekstiler ses ofte, som Poplin, Lyocell og Gabardin. Denim jeans, undertøj, skjorter og khakistof indeholder ofte lyocell i større eller mindre grad.

Betydning af strygelogo
Må stryges ved 110º og her gælder det, natursilke/silke, rayon, akryl, acetat og nylon.
Natursilke/silke er et meget sart produkt, og skal behandles med stor omhu og forsigtighed. Inden silken er helt tør, er det en rigtig god ide at stryge skjorter på vrangen. Rayon, også kaldet kunstsilke, føles som silke eller bomuld. Efter vask hænges tekstilet til tørre, og stryges inden det er helt tørt. Akryl går også under navnene Courtelle, Dralon og Orlon. Akryl bør ikke komme i tørretumbleren, så hvis din akryl skjorte krøller, kan den stryges ved lav temperatur. Acetat er ofte anvendt til foret i jakker, og minder meget om silke. Det skal stryges ved lav temperatur, og aldrig over 1200c, da det vil medføre uoprettelig skade på stoffet. Nylon risikerer at krympe eller rynke, ved for høj temperatur, da det er følsomt over for varme, så vælger du at stryge nylon tekstiler, bør det være ved laveste temperatur.

Betydning af strygelogo
Må ikke stryges overhovedet! Her gælder det tekstiler som uld, kashmir, angorauld og chiffon.

Stryg skjorter korrekt

Så langt, så godt. Nu da du ved, hvilken temperatur dine skjorter skal stryge med, er du klar til at gå i gang!

Start med at knappe alle knapperne op, og hold kraven/flippen ud og stryg den på indersiden.

Stryg derefter skuldrene udefra og ind og derefter ærmerne (her kan du anvende et ærmebræt, som vil gøre det endnu lettere for dig at styre). Når dette er gjort, kan du stryge manchetterne indvendigt, og så lægger du ærmet fladt ned og med syningen i midten. Det er ikke altid nødvendigt at stryge begge sider af ærmet, men det er en vurdering, du selv må tage.

Efter ovenstående tager du nu fat på selve skjortekroppen. Start med ryggen og derefter siderne. Sørg for at bruge spidsen på strygejernet ind imellem de små knapper, så du får det hele med.

Fold derefter kraven ordentligt og giv den et hurtigt tryk med strygejernet.

Til slut hænger du din skjorte på en bøjle, så den kan køle af. Sørg for at den hænger korrekt, så du ikke skal til at starte forfra, når den er afkølet.

Der findes da også metoder, hvor det er muligt, at få et krøllefrit resultat uden et strygejern.

Til den lettere løsning, findes der nogle tørretumblere, som har et antikrøl eller et damp-program, som glatter tøjet, mens det tørres. Selvom det ikke er alle materialer, som ser helt nystrøgne ud efter sådan en omgang, så er der helt sikkert tid at spare ved strygejernet, når tumbleren har gjort den " hårde" del af arbejdet.