HURTIG LEVERING –– FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRE –– 100 DAGES RETURRET –– ALTID GRATIS AFHENTNING / BYT I BUTIK

Køb dit første jakkesæt

Kenn Hansen 23. Jan 2017
Er det ved at være tid til at lægge den afslappede stil og den sikre hoodie på hylden? Har du landet dit første rigtige job, er der konfirmation eller stor fest, hvor stilfuld påklædning er et must? Uanset hvad grunden er, så er det NU, dit første jakkesæt skal findes! Du har sikkert gjort dig mange tanker om, hvordan dit nye jakkesæt skal se ud og ikke mindst, hvordan det skal se ud på dig.

Vi er helt med på, at det kan virke som en udfordring, når man skal finde sin personlige stil på et område, hvor man endnu ikke kender alle "reglerne". Mange vælger at skeje ud, før de har det helt basale på plads. Det kan godt resultere i blandede eller helt forkerte signaler, i forhold til hvem du er, og hvilket indtryk du ønsker at give.

Det vigtigste er ganske enkelt at finde et jakkesæt, som sidder virkelig godt, og som man føler sig godt tilpas i! Når det er på plads, kan man så begynde at eksperimentere med farver og mønstre. Skal du bruge dit jakkesæt på arbejde, så bør du overveje, hvilken branche og hvilket miljø du befinder dig i. Arbejder du i en konservativ branche, er det nok begrænset, hvor meget dit jakkesæt kan "stikke af". Er du derimod i en kreativ branche, kan du sagtens tage flere chancer med dit jakkesæt i forhold til sammensætning af farver osv. Uanset hvilken stil du er til, er der nogle basale retningslinjer, som er en god idé at følge, når det første jakkesæt skal i hus.

Her er vores bud:

Farve

Hvilken farve skal mit første jakkesæt have?
Det er en udbredt misforståelse for mange, at det sorte jakkesæt bør være det første, man køber. Men sort er en farve, som primært bliver brugt til formelle begivenheder, og som til hverdag kan være svær, at matche skjorter og accessories til. Et godt sted at starte er et jakkesæt i farverne navyblå eller koksgrå, hvor der også er enkelte forskellige nuancer at vælge imellem. Et jakkesæt i disse farver er nemt at style.

Pasform på jakkesæt – habitjakke

Hvordan sikrer jeg, at mit jakkesæt sidder korrekt?

Skuldrene
Skuldrene er det første og vigtigste sted at fokusere på, når du skal finde den perfekte pasform. Godt nok kan man få lagt habitjakkens ærmer både op og ned alt efter, hvad der passer ens kropstype bedst, men hvis habitjakkens skuldre ikke sidder, hvor de skal, duer det ikke. Der skal ikke være buler eller folder. Det altafgørende punkt i forhold til hvor skuldersyningen skal sidde, er lige der, hvor din skulder og arm mødes. Hvis syningen kravler op på skulderen, er din habitjakke for lille, og hvis den falder ned over din skulder, er den for stor. Det der ellers kunne have været et tjekket outfit, er nu et stort NO GO. Den vigtigste detalje ved dit jakkesæt er trods alt, at det sidder knivskarpt på dig, så denne del er super vigtigt for et godt resultat.

Taljen
Der findes efterhånden flere styles at vælge imellem, når der skal købes nyt jakkesæt. Uanset om du vælger den klassiske eller slim fit modellen, så finder du den rigtige størrelse på habitjakken ved at kigge på knappen. Når den øverste knap er lukket, skal habitjakken gerne hænge pænt og lige på kroppen, så den nederste knap sidder ca. ved sit knaphul. Jakken må ikke danne et X af rynker fra knappen og ud, eller hænge halvåbent, så den nederste knap er langt fra sit knaphul. Et godt tip er, at du skal kunne have din knytnæve stukket ind i jakkeåbningen bag brystlommen, uden at det har de store ændringer på, hvordan jakken sidder. Føler du, at du skal mase hånden ind, er habitjakken for stram, og er der plads til mere end én næve, ja så er jakken for stor. Om der skal være to eller tre knapper på habitjakken er en smagssag og helt op til dig selv, men reglerne er, at du kun skal knappe den midterste, hvis habitjakken har tre knapper og kun den øverste, hvis der er to.

Ærmerne
Så er vi kommet til ærmet, og her skal du være opmærksom på, at skjorten skal stikke ud af jakkeærmet med én til halvanden centimeter, så har du den helt rigtige længde. Som tidligere nævnt kan ærmerne let lægges lidt op eller ned. Det er derfor ikke afgørende, at længden er helt perfekt, når du køber habitjakken. Det kan altid rettes til bagefter.

Pasform på jakkesæt - habitbukser

Taljen
Når vi snakker buksetalje, skal den gerne sidde ca. 5-6 cm under din navle og selvfølgelig passe i livet, så den hverken strammer eller falder ned. Her kan du også bruge et smalt bælte for at ramme rigtigt, hvis ikke du får syet dit jakkesæt ud fra dine egne mål. Det er dog de færreste, som gør det den første gang! Hold øje med rynkerne bagpå bukserne: Hvis der er horisontale folder under bagdelen, er bukserne for stramme og omvendt, er der løse hængende “gardiner" ved baglårene, ja så er bukserne for store.

Bukseben
Buksekanten ved skoene er et afgørende sted for dit jakkesæt, og her vil man helt sikkert ligge mærke til, hvis ikke de sidder rigtigt. Moden har dog en del at sige her, og i nogle tilfælde er det in at have bukser, der stumper og er slim fit – også i jakkesæt. Er du til den mere klassiske stil, skal bukserne hvile let på forsiden af skoen, men uden at danne deciderede folder omkring anklerne. Ligesom med ærmerne er dette dog let at rette til, så køb bukserne ud fra, hvordan de sidder i taljen og få dem lagt lidt op eller ned bagefter, hvis det skulle være nødvendigt.

Så kom vi igennem det basale! Nu er du klar til at finde dit første jakkesæt, og følger du vores guide, er du allerede godt på vej til at se super skarp ud, første gang det skal på.

10 huskeregler

Som en lille ekstra ting, får I lige 10 små huskeregler om jakkesæt, fra os til jer. Følger du dem, går du aldrig helt galt i byen!

De 10 huskeregler:
- Du skal altid – ALTID – knappe jakken op, når du sætter dig ned
- Du må aldrig have et sports-ur på sammen med et jakkesæt (dårlig stil)
- En lys skjorte komplimenteres perfekt af en mørk lommeklud
- Husk altid at fjerne syningerne på habitjakkens slids
- Habitjakken sidder perfekt, hvis du lige kan have en knytnæven imellem den
knappede jakke og skjorten (som nævnt i teksten)
- Slipsenålen må aldrig være længere, end slipset er bredt
- Hvis du kører uden slips, så brug en mindre størrelse krave
- Et vovet slips ser bedst ud med en diskret skjorte
- En polkaprikket skjorte er slet ikke en dum ide´– men prikkerne må hverken
være for store eller for små
- Det er fedt med en vest, men det kan hurtigt se kedeligt og tungt ud,
med mindre vesten er tætsiddende, og pasformen er lige i skabet.