HURTIG LEVERING –– FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRE –– 100 DAGES RETURRET –– ALTID GRATIS AFHENTNING / BYT I BUTIK

Konfirmation gennem tiden

Kenn Hansen 14. Mar 2017
Der er flere milepæle i et menneskes liv, og konfirmationen er en af dem! Det er en vigtig dag for den unge konfirmand, og det har det altid været. Begivenheden symboliserer selve overgangen fra barn til voksen, og det er en stor ting! Lad os tage et kig på udviklingen indenfor tøj, gaver osv., og se på konfirmation gennem tiden.

Konfirmation i 1800-tallet

Tilbage i 1800-tallet var konfirmationen ikke den store fest, som vi kender i dag. Det var en nødvendighed for at kunne komme ud og arbejde (tjene), blive gift og være en del af samfundet. Faktisk var det helt op til grundlovens indførelse i 1849 en forudsætning, at man blev konfirmeret, hvis man skulle have borgerlige rettigheder.

Konfirmationstøjet var på denne tid det synlige symbol på, at man i forbindelse med konfirmationen gik fra barndommen og ind i voksenlivet. Derfor var det vigtigt, at konfirmanderne - uanset hvilket samfundslag de tilhørte - fik nyt tøj til den store dag. Den unge mand skulle have sit første rigtige sæt tøj i forbindelse med sin konfirmation. Dette sæt bestod af: bukser, vest og jakke i slidstærkt og varmt sort uld, så det ikke skulle vaskes så tit. Endelig skulle konfirmationstøjet være stort nok til at vokse i. Det var for mange familier på denne tid svært at skaffe det "rigtige" tøj og ikke mindst rigtige sko til konfirmationsdagen. Kom man fra en familie med få midler, måtte man ofte stå i træsko på sin konfirmationsdag.

Konfirmation i 1900-tallet

I begyndelsen af 1900-tallet var det stadigt almindeligt, at drenge fik deres første sæt tøj i forbindelse med deres konfirmation. Nu behøvede sættet ikke længere at bestå af sort uld, som kunne holde på varmen. Det var nu almindeligt med mere festligt stof, som blev syet i et voksent snit. Sættet skulle holdes pænt meget længe, da det faktisk var det eneste pæne "voksentøj", de unge havde. Det var også på dette tidspunkt, at konfirmationen blev til en familiefest, hvor forældrene fejrede børnene en sidste gang, inden de skulle ud på arbejdsmarkedet. Det var efterhånden mere almindeligt at give gaver i forbindelse med konfirmationen. Skulle der gives en gave, var det typisk en salmebog eller en bibel.

Bevæger vi os længere frem i tiden til senere i 1900-tallet, var flere af de gamle traditioner og regler stille og roligt blevet lagt på hylden. Tøjet til den store dag blev nu valgt ud fra tidens mode. I 1960´erne var blå blazer, hvid skjorte og slips populært konfirmationstøj. Gaverne var større og afspejlede i højere grad tidens trends blandt de unge. Enhver dreng på denne tid blev overlykkelig for en båndoptager eller en pladespiller i konfirmationsgave.

I 1970´erne handlede det for de fleste om at bryde fri fra reglerne om, hvad man "burde" gøre, og hvad der var rigtigt og forkert. Konfirmationstøjet var ingen undtagelse! Det var top moderne og kunne bestå af sorte cowboybukser med svaj og broderede sølvstjerner, skjortejakke i cowboyfacon også med sølvstjerner og flæseskjorte i westernstil. Til sættet brugte man sorte plateausko med stjerner (Ja den er skam go' nok). Til at matche dette fede sæt, håbede de fleste drenge på at få deres store ønske opfyldt i konfirmationsgave - en Puck Maxi knallert!

Når vi kommer til 1980´erne, havde konfirmanden mere indflydelse på det, der ellers primært har været mors projekt. Som resultat af 70érnes udskejelser var konfirmationstøjet ikke længere så traditionelt. Piger valgte bukser, og mange drenge jeans, rullekravebluse og en let ruskindsjakke i karry-navy eller brun nuance. Tøj som de også kunne bruge bagefter. Det lyder cool, ikk? Måske ikke, men det var det i 80'erne. På gavelisten kunne man se, at pengeønsker og elektronikken begyndte at fylde. F.eks. den nyeste computer COMMODORE 64, tidens spillekonsol Atari og den populære transportable båndafspiller, Walkman'en, var et stort hit (ja ja, måske skulle man have været der).

Vi bevæger os længere frem i tiden. I 1990'erne fortsatte den mere afslappede og individuelle stil, der spirede i 80'erne. Pengene blev stadigt flere, og gaverne større og mere elektroniske. DVD afspillere og minianlæg var at finde på de fleste gaveborde, og i slut 90'erne begyndte mobiltelefonen at poppe op blandt de unge. Både computere og spillekonsoller blev mere og mere avanceret og var efterhånden en nødvendighed at eje, hvis man skulle følge med tiden. På selve dagen var mærketøj det eneste rigtige, og det betød, at man kunne se konfirmanderne i modetøj, der ellers normalt var til hverdagsbrug. Der var ikke længere nogle bestemte regler for, hvordan en dreng skulle se ud på den store dag.

Konfirmation i dag

Denne tendens og udvikling af både tøj og gaver har fulgt os op gennem 00'erne og frem til i dag. Det ligger stadig fast, at det er den personlige stil og muligheden for at udtrykke sig, der er det vigtigste, og ikke hvad gamle traditioner og regler dikterer. Det er de unge selv, der vælger, hvad de vil have på til deres konfirmation.

Mulighederne er mange, når det handler om at finde fede klassiske looks, som er tilpasset moden blandt de unge i dag. Vi elsker, at kunne levere et stort udvalg af farver, styles og tilbehør. Det gør det muligt for os, at få personligheden frem i det helt rigtige outfit, når den store dag kommer, hvor drenge bliver til unge mænd!